Milyen a korrekt magatartás munkahelyváltás/új munkahely keresés esetén? Persze biztos sokan kérdezik, hogy miért kéne korrektnek lenni... :)

Korrekt magatartást szerintem akkor illik tanúsítani, ha a cég is korrekt volt veled. Tegyük fel, hogy az, ebben az esetben az én véleményem, hogy az álláskeresést érdemes munkaidőn kívül bonyolítani, ami az álláshirdetések böngészését és az interjúkat jelenti. Ha a közvetlen felettesed normális, akkor érdemes lehet vele is beszélni a váltással kapcsolatos gondolataidról, hiszen ha nem kíván akadályozni, még támogathat is, hogy elenged napközben interjúra. Neki is jobb tudni a terveidről, mert adott esetben egy cégen belüli előrelépés, egyéb változás ott tarthat a vállalatnál. De ha erről nincs szó, a vezető szempontjából még mindig jobb tudni az álláskeresésről, mint ha a munkatárs hónapokig sunnyog, fogorvos, temetés, beteget jelent több napra, aztán egyik nap derült égből felmond, és nyilván a vezető legyen már rendes, engedje el minél előbb. Ha a vezető tudja, hogy mire kell felkészülnie, akkor jut elég idő az utódlásra, a feladatok átadására, ráadásul a távozó munkatárs is tevékeny és odaadó lesz az utolsó cégnél töltött hónapjaiban/heteiben. De nem vagyok naív, sajnos a vezetők jó része személyes támadásként éli meg, ha a beosztott máshol szeretne dolgozni, és ha megtudja, ki szeretne vele tolni. Vagy megalázó módon "vidd a cuccod és holnap már be se gyere" a fogadtatás. Emiatt fő az óvatosság.

Ha a cég nem korrekt (be nem teljesült ígéretek, folyamatos túlóráztatás kompenzáció nélkül, szemét főnök, stb), akkor minden megengedett, keressél állást munkaidőben.

Mennyi idő után illik/szabad váltani munkahelyet? Ez pozíció függő, mert pl. teljesen érthető, hogy ha valaki mondjuk call centerbe kezd, és 1-2 év után szeretne továbblépni, más csinálni. A legtöbb cégnél működik a karrierút, azaz mire már befásulna valaki (aki jó), kap egy felelősségteljesebb pozíciót, esetleg más munkakört, ami azért jó, mert az adott munkavállaló már bevált a cégnél, nem kell valaki ismeretlent kívülről behozni, és a jó embereket a cégnél tartják további 2-3 évre. Így jön össze, hogy egyesek 6-10 évet lehúznak egy cégnél. Úgy gondolom, hogy 7-8 évente viszont egy váltás szükséges, megelőzve a fásultság, motiválatlanság, burn out kialakulását, de 3-5 év is elég lehet egy-egy pozícióban.
Pályakezdőkről úgy gondolom, hogy min. 1,5-2 évet húzzanak le az adott melóhelyen, egy adott pozícióban, kivéve, ha a kapott munka szakmától teljesen eltérő, kényszermegoldás. Sok pályakezdő gondolja, hogy fél év után ő már mindent látott, tapasztalat, keni vágja a bizniszt, és középvezető akar lenni.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr982966278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása