Azt gondolnánk, hogy ez része kell, hogy legyen az önéletrajznak. Az önéletrajznak, amely leginkább arra hivatott, hogy szakmai szempontok alapján eldöntsék, behívnak-e minket interjúra. Ha belegondolunk, ebből a szempontból alapvetően teljesen irreleváns információ. Ennek ellenére vannak, akik azt gondolják, hogy ha valaki házas, akkor az megbízhatóbb. Vagy ha egyedülálló, akkor nyilván nem lesz gond a túlóra, hölgyeknél nem várható a közeljövőben gyermek. De ez manapság már nem biztosíték semmire, és ezzel a cégek is tisztában vannak. Azért pedig még senkit sem ejtettek ki, mert nem írt családi állapotot az önéletrajzába. Ráadásul, nincs is semmi köze a cégnek a családi állapothoz, a munkára való alkalmasság szempontjából ez az információ lényegtelen.

Vannak, akik beírják a gyerekek neveit, születési dátumát. Ez persze hasznos lehet, hogy lássák, a gyerekek már nagyok. De ha picik, akkor mindenképp írjátok mellé, hogy a felügyelet megoldott.

De a gyerekes családi állapot témában is nézőpont kérdése, mikor járunk el helyesen:

1. beleírod
"-" esetleg nem hívnak be emiatt
"+" viszont nem futtatnak veled felesleges köröket, amennyiben ez mindenképp kizáró ok

2. nem írod bele
"-" ha interjún, vagy telefonon keresztül derül ki, és ez nekik mindenképp hátrány, akkor nem mernek ilyen indokkal lemondani, így felesleges időpocsékolás lesz számodra az interjú
"+" kapsz egy esélyt arra, hogy kihangsúlyozd azt, hogy bár gyerekeid vannak, az ő felügyeletük abszolút megoldott, és akár egy-két alkalommal túlórát is tudsz vállalni, és mindenképp számíthatnak rád

Tehát, szerintem a legjobb, ha a családi állapotot nem írjuk bele az önéletrajzba.

Vélemények?
 

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr573024794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.06.29. 21:58:37

szerintem undorító, hogy ilyenen kell dilemmázni. :(

Almaspite 2011.06.30. 08:07:29

@Bachterman: Igen! Az lenne a normális, ha a cégek változtatnák meg a mentalitásukat! Miért baj az, ha valakinek gyereke van, vagy a jövőben gyereket szeretne?

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2011.06.30. 09:17:08

Szeretnék beszélgetni valakivel, akinek van mondjuk 3 gyereke, és megoldott a havi 2 hetes felügyelet a téli takonyidőszakban. Ja, és mondjuk nő. Mert az, hogy apa mehet dolgozni, és anya főzi a teát, csillapítja a lázat és jár rendelőről rendelőre, sajnos a legtöbb családban evidens. Már csak azért is, mert apa fizuja általában magasabb.
Csupán költői kérdés: mi van, ha én akarok a beteg gyerekemmel lenni? Miért nem lehet irodai munkában ilyenkor távdolgozni?

Bambano 2011.06.30. 11:23:58

teljesen mindegy, hogy beleírod-e vagy sem. semmit nem jelent.

ha ez náluk kizáró tényező, úgyis rákérdeznek.

a felesleges interjúztatást meg nem úszod meg emiatt, amíg egy hr-est az adatbázisépítésért is fizetik, addig felesleges interjúkra fogsz járni.

Karriervadász 2011.06.30. 22:03:20

@Bachterman:, @Almaspite: valóban, de ilyen a világ, általában mindenki, a munkáltató és a munkaadó is a saját érdekeit próbálja önző módon előtérbe helyezni, ritkán figyelembe véve a másik fél szempontjait. emiatt sokszor kölcsönös a bizalmatlanság. szerencsére vannak azért kivételek

@Bambano: ezen jót mosolyogtam: "hr-est az adatbázisépítésért is fizetik" :))

nagyon élénk a fantáziád :))

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.07.01. 07:02:44

@Karriervadász: a világunk általában olyan, amilyenné tesszük. de én csak egy megrögzött idealista vagyok, aki valamiért nem találja a helyét.

Bambano 2011.07.02. 11:24:09

@Karriervadász: nem fantázia. csak nem volt kedvem hosszú sorokon át magyarázni, hogy hr-es van a fejvadászoknál is meg az állás/munkaközvetítőknél is. legalábbis remélem.

Nem egy nem két munkaközvetítőnél merült már fel, hogy csak adatbázist akar építeni, nincs valós keresése.

penelope garcia 2011.07.02. 14:13:59

Szerintem valóban semmi közük hozzá. Ha jelentkezem az állásukra, akkor nyilván végiggondoltam, hogy meg tudok-e felelni a követelményeiknek, az számukra irreleváns, hogy ezt hogyan oldom meg.
Én speciel a koromat sem szoktam beleírni. Aki akarja, úgyis kisakkozza abból, hogy mikor érettségiztem. Akit meg az érdekel, hogy alkalmas lennék-e a posztra, az nem fog ezzel tökölni, mert nem az érdekli, hány ősz hajszálam van.

Krisztiantara 2011.07.02. 21:22:27

Tőlem eddig mindenhol megkérdezték, van-e gyerekem. Én sem értem, hogy kapcsolódik ez a munka elvégzéséhez. De beleírom a házasságot, mert úgyis fontos nekik, attól még, hogy hülyeség mert egyáltalán nem kapcsolódik a melóhoz. És kímélem magam a felesleges köröktől legalább.

svindlili 2011.07.03. 10:19:29

Oké a gyerek az valóban egy kényes pont.
És mi van az elvált "titulussal"
Ha pl. nőként még né-ként szerepel az okmányain, de már valójában egyedülálló/vagyis elvált. Ez is más megvilágításba tesz egy pályázót? Fel kell ezt tüntetni?

cookie 2011.07.04. 09:16:30

SOHA nem kerül bele az önéletrajzomba a családi állapotom!
A címem sem, csak a város, kerület, esetleg az utca neve.
A pontos születési dátumot sem írom bele soha.

Ha esetleg az interjún felvetődik a kérdés (pl. egy "Mondjon magáról néhány mondatot" felszólítás után), akkor el lehet mondani.

Szerintem az önéletrajz személyes adataihoz elég a név, a telefonszám és az e-mail cím, meg nyilván a a portfólió/referencia elérhetősége, ha olyan jellegű a dolog.

Carmesina · http://carmesina.blog.hu/ 2011.07.04. 09:33:07

Pasiktól nem fogják sűrűn kérdezni, nőktől meg tuti, vagy teljesen hülye a HR-es. A felügyelet soha nem 100%-osan megoldott. Persze lehet ezt írni vagy mondani, de úgyse igaz. Sajna, amíg kicsik a gyerekek, addig egy nő nagy valószínűséggel sokat fog hiányozni, de irodai munkánál ez nem feltétlen jelenti azt, h ne csinálná meg a melót, akár otthon. Per pill én csak keresgélek, de inkább 4 órásat, bár az szinte nem létezik. (Marad az otthon végezhető, part-time, alkalmi, stb)

Pasik nemcsak azért nem maradnak általában otthon, mert többet keresnek, hanem, mert legtöbbször ez a kényelmesebb megoldás - nekik. Bár látok apákat is orvosi rendelőben, azért van ebben haladás.

Karriervadász 2011.07.04. 17:35:48

@svindlili: szerintem azt, hogy elvált, nem szükséges feltüntetni, ez is, mint a többi családi állapot a munka elvégzése szempontjából nem releváns információ

@penelope garcia: az a tapasztalat, hogy a többség sajnos nem gondolja át, mire jelentkezik, mivel el sem olvassa a hirdetést, épp ezért (is) alakult ki, hogy a munkáltatók bizalmatlanok minden egyes pályázóval szemben. Persze a munkáltatóknak is van hová fejlődni: az álláshirdetések többsége nagyon kevés infot tartalmaz, ill. túl általános, jellegtelen.
süti beállítások módosítása