Most elég sokan hozzáfogtak az önéletrajz íráshoz, mivel a Profession.hu nettó 1.000.000 Ft-ot sorsol ki azok között, akik február 28-ig felöltik vagy frissítik önéletrajzukat. Ez azért nem kis pénz, és a nyerési esély sem olyan rossz :) Na, szóval az egyik ilyen álláskereső (aki egyébként szülőkorban lévő hölgy) kérdezte tőlem, hogyan készítse el az önéletrajzát úgy, hogy arról ne gondolja egyből a munkáltató, hogy már van egy rakás gyereke, ill. potenciális leendő kismama. Ugyanis az elmúlt négy évvel nem igazán tud elszámolni, illegálisan dolgozott külföldön. Attól fél, hogy azt hiszik, gyerekeivel töltötte otthon ezt az időszakot. Persze normál esetben ezt nem kéne "takargatni", de most nem is erről van szó. De akár illegális, akár legális volt a foglalkoztatás érdemes 1-2 plusz sor erejéig leírni a külföldi munkavégzést, senki sem fogja követelni a hivatalos papírokat erről. A kitöltetlen évek mindig kérdéseket vetnek fel, és ha már kérdések merülnek fel, a HR-esek sokszor lusták felvenni a telefont, ha van bőven jelentkező, akkor inkább átlapoznak a következő pályázóra.

A másik kérdés, hogy a hölgy érzése szerint a munkáltató biztos azt gondolja, hogy nemsokára gyereket akar, pedig nincs ez most "napirenden". Nos, ezzel kapcsolatban azt gondolom, hogy 1. valójában sokkal kevésbé merül ez fel a munkaadókban, mint gondolják, hiszen ha minden 22-35 közötti nőről ezt feltételeznék, akkor tömeges munkanélküliség lenne ebben a korcsoportban 2. ha mégis így gondolkodik a cég, akkor ott nem is szeretnél dolgozni.
 
Mit lehet tenni? Ha beleírod a CV-be, hogy gyermektelen vagy, akkor eloszlatod a félelmeket, hogy sokat leszel távol, viszont akik attól tartanak, hogy szülni fogsz, ők azt fogják gondolni, hogy ugyan még nincs gyerek, de lesz. Az meg furán nézne ki, hogy beleírod, hogy nincs gyerek és nem is lesz... egyrészt nem hinnék el, másrészt nem CV-be való ez a dolog. Itt is azt mondanám, hogy a gyerek kérdés akinél ennyire probléma, annál én nem szeretnék dolgozni.

Tehát: szerintem a családi állapot nem a szakmai önéletrajzba való; adjuk meg a lehetőséget, hogy kizárólag a szakmai tapasztalat, a végzettség, a nyelvtudás, az egyéb ismeretek és az önéletrajz egészéről kapott benyomás alapján döntsön a munkaadó.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr572686472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nick papagiorgo 2011.02.27. 21:16:08

"Tehát: szerintem a családi állapot nem a szakmai önéletrajzba való"

Elnézést, de ez szerintem nagy butaság.Önéletrajz-készítőkben (pl Europass) sem véletlenül van ez benne. Az beleírjuk, hogy pl. "szeretek fallabdázni", meg "hobbim a gobelin", meg "kreatív képességeim átlagon felüliek, élek-halok a csoportban való tevékenykedésért, igazi teamplayer vagyok" meg az összes többi marhaság, amiket egy önéletrajzban be szoktak írni - de ezt ne?

Azért azt lássuk be, hogy a hölgyek szerepe némileg más, mint az uraké. Benne van ez a "ha nem szült még az a baj, ha igen, az a baj" dolog. Ennek azért van alapja (munkaadói oldalról): senki sem szeretné, ha a frissen felvett, nagy pénzen kiképzett munkaerő egyszer csak lepattan (ilyen szempontból mindegy, hogy szülni, vagy csak elmegy máshová, munkaadói szempontból a szülő nő éppúgy "kiesik", mint a távozó),ráadásul a gyesen levő kolléga létszámban bent van, TB-t kell fizetni utána, a szabadságát is ki kell fizetni valamikor stb. tehát nem olyan egyszerű a dolog, mint pl. egy kilépettnél.

Az cégkultúra függő, hogy a cég kiket szeret inkább: a szingliket, akiknek még nincs gyerekük (és sose mennek amiatt hirtelen szabira, viszont benne van a veszély, hogy szülnek), vagy a családosokat, akik beírják, hogy igen, van egy-két gyerek (mert róluk gondolják úgy, hogy több már nem lesz, tehát nem fog elmenni szülni). Ez általában - kimondva vagy nem mondva - igenis szempont, a pályázatban persze soha nem szerepel, de adott esetben döntő jelentőségű lehet.

Ettől függetlenül én beírnám a családi állapotot. Ez nem előny, nem hátrány (illetve a pályázáskor nem tudni még, hogy előny, hátrány, vagy semleges). De ugyanígy lehet ez férfiaknál, kérdés, hogy pl. egy harmincöt évesnél mi a jobb, ha egyedülálló (és akkor esetleg egy, a kolleganők után futkosó szoknyavadász, netán egy meleg képe merül fel a HR-esben),ha kapcsolatban él ("vadasan"), vagy ha házas két gyerekkel (mert akkor mennyit fog túlórázni, ugye). Viszont pl egy gyerekes apuka olyan "megfontolt" ember látszatát is keltheti, ami előny is lehet.

Úgyhogy mindennek van előnye, van hátránya. Én beírnám, márt csak azért is, hogy ne a második-harmadik körben derüljön ki, hogy mi a családi helyzet, és ez váljon hendikeppé. Jobb ezt a legelején letudni, legalábbis szerintem.

nick papagiorgo 2011.02.27. 21:33:58

@nick papagiorgo: száz szónak is egy a vége: a családi állapot úgyis kiderül, akár beírod, akár nem (interjún a "beszéljen magáról" résznél, meg pl. a gyerek után jár plusz szabi, meg adókedvezmény, ezt senki nem fogja eltitkolni). Tehát minek nem beírni (ez nem írta be, gyanús...)?

Én inkább pl. gyerekes anyukáknál arra helyezném a hangsúlyt, hogy a gyerekkel kapcsolatos problémák megoldottak (nagymama segít stb.), nem gyerekeseknél meg arra, hogy "majd ha anyagilag összeszedtük magunkat annyira, hogy nyugodtan felnevelhetjük", netán "még a kapcsolatom elején vagyok, ez még nem került szóba", tehát valami könnyed, laza félmondattal, amin látszik, hogy az illetőnek ez tényleg nem probléma. Hazudni, titkolózni (úgy, mint más témában)ebben a kérdésben sem szabad, mert úgyis ki fog derülni.

Munkaadói szemszögből tökmindegy, hogy a munkavállaló a gyerekéhez szalad haza, vagy a kocsmába inni (sőt, utóbbi talán rosszabb), a lényeg, hogy ott van-e amikor kell, vagy se. A "családosság" egyszerre előny, és hátrány, pl. egy családos ember jóval komolyabban meggondolja, hogy otthagyja a munkahelyét (mert a családot el is kell tartani, nem mindegy, hogy mikor megy haza, mi van, ha nem válik be az új munkahelyén stb.) ezért a családos emberk biztosabb munkaerők, mint az önállók, stb.

Cheshire Cat 2011.02.28. 18:13:56

Nem szorosan a témához tartozik, de van egy éppen futó kutatásom a munka és a család vonatkozásában. Főként azt vizsgálja, hogyan tudják az emberek összeegyeztetni a kettőt.
Kérem Önöket, amennyiben dolgoznak, vagy dolgoztak már legalább egy évet, járuljanak hozzá a vizsgálatomhoz!
8 perc alatt lehet kitölteni az alábbi linken található kérdőívet.
Köszönöm!

www.kerdoivem.hu/kerdoiv/407147186/
süti beállítások módosítása