Érdekes, már-már hajmeresztő történeteket szokott mesélni egy személyzeti tanácsadó ismerősöm arról, hogy miket lát egy-egy önéletrajzban. Viszont most nem a már sokszor lerágott elfuserált nyaralásos, vagy bulis képről kivágott, oda nem illő fényképről, vagy a teljesen beazonosíthatatlan nyelvtudás szintekről regélnék, hanem pár apróságról. A legutóbbi érdekesség az "stb." használata volt. Zavaró lehet, hiszen elég furán hat, ha az önéletrajz írója az olvasóra bízza, hogy az stb. éppen mit jelent az adott környezetben. Egy példa a személyes tulajdonság résznél:

"Tulajdonságok: jó kommunikációs készség, nyitott, stb." Most akkor a stb. az mi? Vagy ennyire nem tud magáról mást írni a jelentkező? Vagy tudja ő is, hogy ez a rész a CV-ben üres általánosságok puffogtatása?

Egy másik ilyen apróság pl. a lakhely. Sokan az állandó, mondjuk vidéki lakcímet adják meg, de pl. budapesti állásokat pályáznak, mert itt is laknak albérletben, vagy még nem, de tesónál, rokonnál, havernál megoldható a lakhatás. Így viszont a vidéki címet látva sokszor fel sem hívják őket, mivel a cégek egy része vagy nem szívesen fizetne utazási támogatást, vagy azt gondolja, hogy a jelentkező valamit elnézett. Vagy az önéletrajz olvasója lusta / nincs ideje megreszteni egy telefont, hogy hé, te most tényleg ott laksz, vagy nem, vagy hogyisvanez.

Érdemes kiemelni a főbb pontokat, amire az önéletrajz olvasója fókuszál: végzettség, munkatapasztalatnál a pozíció megnevezése, nyelvtudás, esetleg speciális IT ismeretek. Ezeket csekkolják először. Ha ezek valamelyike nem stimmel, akkor kuka. Ha nem találják meg, vagy nem egyértelmű, akkor is kuka, mert feltehetően van bőven más jelentkező.

Ügyelni kell tehát az egyértelműségre, és meg kell próbálni az önéletrajz olvasó fejével gondolkodni. Ő nem ismer minket, nem tudja feltétlenül, hogy a 2008-2009 az nálunk azt jelenti, hogy az egy 1 éves határozott idejű munkaviszony volt. Azt is gondolhatja, hogy az nem is volt egy év, vagy miért hagytad ott, miért ugrálsz ennyit. Stb. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr322044507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

barnabarbee · http://munkasiker.blog.hu 2010.06.04. 12:25:35

A fotó egy jó kérdés!

A legjobb amivel találkoztam, hogy az adminisztrátori pályázatra a két gyermekkel közös képet küldött be a hölgy!

A "konkurens pályázók" meg éppen azt taglalták, hogy ha a gyerek beteg a mama, a férj és a nagytesó tud rá vigyázni.

pussz

Barbee

GabAndras · http://www.oneletrajz-minta.com 2010.06.28. 14:00:40

Teljesen igazat adok Neked! Én is gyakran találkozom ilyen hibákkal. Na de valjuk be, hogy az önéletrajzírás is egy komoly szakma és nem olyan könnyű elsajátítani. Különösen, ha valaki 5 évente cserél állást.
Tetszik a cím is, amit a bejegyzésednek adtál: "önéletrajz apróságok". Valóban apróságoknak tűnhetnek, de ilyen kevésen is el lehet bukni...

Üdv, András
süti beállítások módosítása