Mindenki tudja, hogy nyelvtudás nélkül igen nehezen boldogul az ember lánya-fia a munkaerőpiacon, ennek ellenére sem a fiatalok, sem az idősebbek nem fordítanak kellő időt, energiát arra, hogy nyelvtudásuk valóban megállja a helyét. De ha már tanulna valaki, akkor melyik nyelv a nyerő? Egyértelműen az angol, mint üzleti nyelv már pl. a német cégeknél is ez a közös nevező. Persze nyilván a német cégeknél preferált a német nyelvtudás is, de ha több országban is jelen van a cég, akkor a közös platform az angol.

Tegyük fel az angol már megvan, és szeretnél egy második nyelvet. Ez lehet német, mert elég sok német cégnek van itt is leányvállalata, így náluk jó eséllyel lehet állást találni egy angol-német kombóval. Ha nem német, akkor jó választás lehet valamelyik környező szláv nyelv, két okból. Az egyik, hogy a környező országok sikeres cégei felénk is terjeszkednek, és keresnek embert, akivel viszont szeretnének anyanyelvükön kommunikálni, a másik ok, hogy több magyar cég is van, aki nyit a szomszédok felé, és egy helyi nyelvet ismerő ember értékes számukra.

A többi nyelv, francia, olasz, spanyol, skandináv nyelvek ismerete sem haszontalan, de a lehetőségek kissé beszűkültek. A franciákat leszámítva a többi nációba tartozó vezetők már szintén beszélnek angolul is. De ha már ezekről a nyelvekről van szó, akkor főként az SSC-k keresnek 2-3, ebből lehetőleg az egyik valamilyen ritka nyelvtudással rendelkező fiatalokat. A betanított irodai munka nem túl kreatív: egyszerű IT helpdesk, pénzügy-számvitel admin, vagy HR admin feladatok. Ez pár évig jó lehet, vagy annak, akinek nagyon bejön a multi-kulti. Sőt, ha a szervezet engedi, és a munkatárs kellően ambíciózus, ügyes, még előre is léphet, vagy külföldi projektekben is részt vehet.

Felmerülhet még a távol-keleti nyelvek ismerete, főleg, hogy több távol-keleti cég megtelepedett már nálunk. Ritka nyelvek, kevesen beszélik, így előny lehet, de ritkán várják el, hiszen ők is angolul beszélnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr952102497

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nyelvükben élnek 2010.06.23. 13:48:18

Nyelvükben élnek - az Országgyűlés tagjai és az idegen nyelvek Az előző poszt után szerkesztőségünk elmerengett azon, hogy vajon milyen nyelveken tudnak a T. Ház ugyancsak t. képviselői. Szerencsére segítségünkre volt az Országgyűlés munkáját á...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.06.23. 07:30:39

a távol-keletiek inkább borzasztó akcentusú engrisht beszélnek :)
süti beállítások módosítása