Már több helyen olvasni évek óta, hogy mérnököket, szakmunkásokat hiányolnak leginkább a munkáltatók, mégis rendre a turizmus-vendéglátás-gazdasági-kommunikációs szakokra jelentkeznek a legtöbben utánpótlást adva a diplomás munkanélküliek egyre népesebb táborának.

A DGS Global nemrég ismét szondázta ezt a kérdéskört is, és nem meglepő ismét az eredmény. Szerencsés lenne, ha a szakmunka visszanyerné végre a becsületét, és nem nyomulna mindenki a hasznavehetetlen diplomák felé, csak azért, mert az a menő.

Ráadásul mint ahogy két videóriportból kiderül itt és itt, az ország vezető egyetemein nyomuló diákok általános értelmi képességeit jelentősen meghaladja az iskola büfésének szintje. Ez persze erős általánosítás, mégis igaznak vélik egyre inkább a munkáltatók, hogy jelentősen visszaesett a pályára kikerülők színvonala, ha a gyakorlati ismereteket, a gyors, logikus gondolkodást, a kombinációs és elvonatkoztatási készségeket nézzük, vagy a koncentrációt, a pontosságot. A videó készítőitől persze igyekszik mindenki elhatárolódni, de ha pusztán a kérdésfeltevést nézzük, és az arra adott reakciókat, akkor az igen elgondolkodtató már önmagában is.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr392115892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jonasg 2010.07.17. 11:55:51

Egyetemi szintű gépészmérnöki diplomám van, mégis több mint fél éve nem tudok elhelyezkedni.
Az okok: pályakezdő vagyok, tehát nincs tapasztalatom; a nyelvtudásom nem éri el a kívánt szintet (középfokú nyelvvizsgám van, bár ez még nem jelent semmit ugyebár...); esetleg túl sokat kérek; netán túl sok a jelentkező.
A cégek megtehetik, hogy válogatnak a jelentkezők közül, és amíg meg nem találják a legmegfelelőbbet, nem vesznek fel senkit.
Ezt tapasztalom. Vagy csak én vagyok túl béna?

Karriervadász 2010.07.17. 23:10:51

@jonasg: kérdés, milyen nyelvből van a nyelvtudásod, és a középfokú vizsga egy dolog, de milyen szintű a valós tudás? mennyire vagy mobilis, mennél-e vidékre mérnöki munkakörbe dolgozni? milyen szakirányon végeztél? szóval sok mindentől függ, ki hogy talál állást mérnökként, de az igaz, hogy inkább a tapasztalt műszaki szakembereknek áll a zászló.

GYP HARCOS 2011.11.05. 11:37:41

Engem az érdekelne, hogy pontosan milyen szakmunkákból és mester-szakmunkásokból van hiány?

JokerAsz 2011.11.19. 21:14:11

Van egy "piacképtelen" Eltés diplomám és egy piacképesebb szakmunkás szakmám (szakács). Szakácsként 2 év gyakorlatom van 2000-2001-ből. 2002től már egyetemre jártam 6 évet (csúsztam a diplomamunkámmal), és 2008-ban diplomáztam. Akkor ütött be a válság, elhelyezkedni nem tudtam, mivel természettudományos végzettségem van. (Elte TTK).
Ezek után fél évig küldözgettem az önéletrajzaimat, ültem otthon munka nélkül, majd végső kínomban kimentem külföldre dolgozni, mint szakács, de kiderült, feketemunka, viszont jól és megbízhatóan fizettek. 1 év után gondok adódtak, a sok munkaügyi ellenőrzés és el kellett mennem, mivel nem kaptam meg a munkavállalásit.
Ezek után hazajöttem és egy rokonom szólt, lenne munka a cégénél, igaz, nem diplomás, de nyugis, mint gondnok, így kerültem be, protekcióval. 1,5 év után azonban elvitte a céget a gazdasági válság, így most újra munka nélkül vagyok, 2 hónapja.

"Csinos" az önéletrajzom:

- 1,5 év "lyuk" amit semmivel sem tudok igazolni
- 1,5 év gondnok és takarítói munkakör

mindezt egy majdnem tiszta ötös, kiváló Eltés diplomával.
Szakácsként is próbáltam munkát találni,de csinos referencia nélkül ez is lehetetlen.....Elte TTKs diplomával is lehetetlen most elhelyezkedni, úgyhogy meg vagyok lőve....pénzem nincs átképzésre, a szüleimnek sem.

Jó kérdés, hogy MIHEZ KEZDJEK MOST?
És még nem is említettem, diszlexiás vagyok ami a helyesírásban gondot okoz, főleg idegen nyelven...szóban is észrevehető, mert nyelvtanilag nem vagyok jó de van szókincsem. Nehezen olvasok és ezeket a sorokat is sokáig írtam, a helyesírás hibákat utólag javítva. Csak a végtelen szorgalmamnak köszönhetem, hogy diplomám van, mert ha kellett hajnal 4ig is olvastam minden nap hogy a vizsgákra rendesen felkészüljek. Magamról ennyit, kiváncsi lennék a karriervadász válaszára mit tud nekem javasolni! 31 évesen elég nagy pácban vagyok életem legnehezebb szakasza ez és nem látom a kiutat!

Karriervadász 2011.11.20. 21:13:30

@JokerAsz: lehet, hogy nem fog tetszeni a válasz, de én a szakács irányban indulnék el. 31 évesen kb. 3 év munkatapasztalatod van, kortársaidnak már ilyenkor simán van akár 7-10 év munkatapasztalatuk. Nehezen olvasol és írsz, emiatt azok az irodai munkák kiesnek, ahol ezek a készségek fontosak, és ahol még a végzettség piacképessége nem meghatározó.

Virág07 2011.12.05. 13:54:12

22 éves pályakezdő vagyok. 9 hónapja kaptam meg a diplomámat, végzettségem szerint szociális munkás vagyok. Szakmai tapasztalatom a főiskolai évek alatt végzett gyakorlatokra épül. Angolból középfokú nyelvvizsgám van.
Nem tudok elhelyezkedni, a legtöbb helyen azt a választ kapom,hogy tapasztalatlan vagyok,nincs idejük betanítani engem. Arra lennék kíváncsi,hogy hogyan szerezzek tapasztalatot,ha nem kapok esélyt arra,hogy munkába álljak?
Már lemondtam arról a tervemről,hogy a tanult szakmámban helyezkedjek el, már bármilyen állásnak örülnék, csak dolgozhassak már.
Édesanyám szerint el kellene kezdenem valamilyen tanfolyamot. Én nem zárkózom el ettől,de nem tudom, ez segítene-e az álláskeresésben ( nagyobb eséllyel indulnék,ha lenne még egy szakmám?). Milyen irányban érdemes elindulni,mit érdemes tanulni?
A segítséget előre is köszönöm!

Karriervadász 2011.12.06. 17:56:48

@Virág07: kérdés, hogy milyen állásokra jelentkeztél. Pl. kerestél-e ügyfélszolgálati területen állásokat? Ott sokszor nem szükséges tapasztalat. Érdemes még nézni részmunkaidős, vagy időszakos állásokat (pl. helyettesítés), ezek is jó lehetőségek lehetnek a tapasztalatszerzésre. Szerintem ha továbbképzésen gondolkodsz, akkor a nyelvtudás további fejlesztése, vagy egy újabb, keresettebb nyelv tanulásának megkezdése lenne jobb. De ha már tanfolyam, és pl. az adminisztratív állások szimpatikusak lennének, akkor gyors- és gépírás, valamint emelt szintű Word, Excel, Power Point tanfolyam javasolható.

Robúr 2012.01.23. 12:04:36

Villamosmérnök végzettséggel 15 év gyakorlattal,előtte 9 év raktárosi,gépkezelői gyakorlattal, villamosgép szerelő,elektrolakatos szakmával,( ami nem OKJ mert azt régen végeztem ) is nehéz elhelyezkedni.
Minden hirdetésben látom,hogy OKJ képzettség szükséges.Az OKJ képzések sok pénzbe és időbe kerülnek,közben miből tartsa el magát az ember.
Természetesen a képző intézeteknek és a tulajdonosi körnek nagyon jó.
Azonban, ha elvégez valaki egy tanfolyamot nem garancia, hogy el tud helyezkedni.
süti beállítások módosítása