A DGS Global felmérése szerint a munkáltatók 72%-a valamilyen formában leellenőrzi a pályázókat. Sajnos ezt azért is szükségszerűnek érzik, mert számos esetben derült már ki, hogy az önéletrajz tartalma igen távol áll a valóságtól. Persze a munkáltatói oldal sem angyal: számos esetben csorbulnak a munkavállalók jogai. Így a kölcsönös bizalmatlanság jellemzi most az álláskeresést: a munkáltató megkérdőjelezi a jelölt által leírtakat, míg a jelölt bizalmatlan a céggel szemben: vajon tényleg kifizetik a túlórát, vajon tényleg normális a munkahelyi légkör?

Mindkét fél igyekszik tehát ellenőrizni a másik fél hátterét, de nyilván a munkáltatónak erre jobb eszközei, forrásai vannak. Kétséges lehet egy diploma megléte, kérdés, vajon az egyes munkahelyeken tényleg annyi időt töltött-e el az illető. A nyelvtudás és a szakmai tudás már szűrhető, de a személyiség mélyebb bugyrai elfedhetők, így bekerülhet a szervezetbe egy összeférhetetlen személyiség, ha a kiválasztás és a referencia ellenőrzés nem elég körültekintő. Persze a referencia kérés elég haszontalan: általában korábbi munkahelyen referenciaként megnevezett személy csak jót és szépet mond, az idő is megszépíti a kapcsolatot, nem beszélve a referencia levélről, melynek tartalma kizárólag pozitív. A meglévő munkahelyről pedig nem etikus referenciát kérni, feltéve, ha nem tudnak arról, hogy az illető váltás előtt áll, vagy váltani kényszerül.

Ennek ellenére, ha ellenőrzésről van szó, az esetek 85%-ban a referenciákhoz és az ajánlásokhoz fordulnak, 67%-ban ellenőrzik a végzettséget igazoló dokumentumokat is, 36%-ban az internetes közösségi oldalakra is felnéznek, 16%-ban pedig az interneten tágabb környezetben is csekkolják a jelöltet.

A referenciákról, ajánlásokról már esett szó: sokszor nem megbízható információt adnak. A végzettség igazolása már nehezen megkerülhető, az internetes lábnyomok viszont félrevihetik az egyén megítélését.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr292177085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása