A minap szó volt az üzleti angolról. A személyzeti tanácsadó, munkaerő-közvetítő cégeknél, amelyek főként nemzetközi cégeknek dolgoznak, szinte mindig felmerül a nyelvtudás kérdése. Általában az önéletrajzból nem derül ki a pontos szint, mert vagy csak az évekkel korábban megszerzett nyelvvizsga szintjét írják bele, vagy semmit, vagy pedig beazonosíthatatlan a megfogalmazása a szintnek.

Ilyenkor vagy telefonon történik egy előszűrés, pár - az adott nyelven - feltett kérdéssel, munkahely, végzettség, célok, stb. témában. Ez arra jó, hogy kiderüljön, meg mersz-e szólalni angolul telefonon keresztül, egyátalán érted-e, amit kérdeznek. Sajnos sokan leblokkolnak, ill. több esetben a hely és az idő (mert pl. munkahely és munkaidő) nem alkalmas, hogy az álláskereső pl. angolra váltson hirtelen. Ilyenkor, meg más esetben, amikor a telefonos nyelvi szűrés nem merül fel opcióként, a személyes interjú keretében kerül sor a nyelvtudás tesztelésére - általában az interjú közepén - második felében. Először 1-2 bemelegítő kérdés várható, de utána már lehet számítani arra, hogy a munkavégzéshez kapcsolódó kifejtősebb választ igénylő kérdések, szituációk jönnek, netán magadat kell eladni, így az eredményeidet, személyes kvalitásaidat kell összefoglalni. Ha ez jól sül el, akkor semmi gond, de ha nem, akkor az senkinek sem kellemes érzés. Ilyenkor persze lehet mondani, hogy most izgultál, nem készültél fel, egyébként jól megy, és úgy érzed bele tudsz rázódni, főleg írásban kell használnod, stb. Ez mind jó, és mondhatod, de csak ha tényleg igaz. Nem érdemes a nyelvtudás körül maszatolni, mert azt nehéz megkerülni, ha valóban van rá szükség, egész egyszerűen nem tudod "kidumálni". Több cégnél a HR-es, vagy a szakmai vezető kapásból angolul/németül nyitja az interjút, így borítékolható a beégés, hiába "verted át" a munkaerő-közvetítőt.

A személyzeti tanácsadók persze nem hülyék, félszavakból értik, hogy milyen esetekben lehet gond a nyelvtudással:
- "Ha tehetem, akkor mindig feliratos filmeket nézek"
- "Vannak külföldi barátaim"
- "Nemrég elővettem a régi tankönyveimet"
- "Levezek külföldi rokonokkal"
- "Amikor az NDK-ban dolgoztam egy építkezésen, napi szinten használtam a németet"

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr812217332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása