Amikor egy álláshirdetést nézel, érdemes alaposan elolvasni, és figyelni a részletekre. Maga az álláshirdetések értékelése ott kezdődik, hogy hol jelenik meg. Egy magára valamit adó cég már nem ingyenes portálokon vagy apróhirdetésekben keresi új munkatársát. A számos karrieroldal közül is kiválasztható az a néhány (pl. profession.hu, jobline.hu, monster.hu, cvonline.hu), ahol minőségi hirdetések vannak, és vannak olyan portálok, ahol gyakrabban fordul elő komolytalan hirdetés is.

Most legutóbb egy blogger hívta fel a figyelmet az expressz.hu oldalon látható egyik hirdetésre, ahol "csinos asszisztenst" keres valaki (http://www.expressz.hu/allas-munka/adminisztracio-irodai/titkarno/hirdetes-22535058/). Látszik, hogy a hirdetés megfogalmazásra sem fordítottak sok időt, ráadásul a komolytalanságot az egészalakos fotó, mint pályázati követelmény, és a freemailes jelentkezési cím is egyértelművé teszi.

Ennél a hirdetésnél persze már a pozíció neve (csinos asszisztens) jelzi, hogy jobb elkerülni, de sokszor maga a pozíció, netán még a feladatkiírás normális, és továbbolvasás nélkül küldöd az önéletrajzodat, majd lépsz a másik állásra. Pedig több esetben pl. az elvárásoknál, vagy a jelentkezés adatainál derül ki olyan info, ami alapján már nem is pályáznád meg, pl. olyan elvárás, ami diszkriminatív, vagy nem céges e-mail cím. Ez utóbbi mindenképp gyanakvásra adhat okot, ha egyébként cég a hirdető. Hiszen akárki feladhat egy hirdetést, ha kifizeti, mondjuk egy sokakat vonzó, nyelvtudás nélküli, komolyabb elvárásokat nélkülöző pozíciót, amire jelentkeznek 500-an. 2 hét alatt az illetőnek megvan 500 ember neve, lakcíme, telefonszáma, e-mail címe, esetleg tudja, hogy hol dolgozik, milyen a családi állapota, stb. Ezért nem mindegy, hogy hol keresel állást, és elolvasod-e a hirdetést, vagy sem.

Másfelől, a fenti hirdetés legalább őszinte, és nem terheli felesleges pályázgatással azokat, akik nem dolgoznának ilyen ürgének, vagy nem gondolják magukat csinosnak :). Hiszen lehet, hogy egy politikailag teljesen korrekt hirdetés mögött ugyanezek a csupasz elvárások fogalmazódnak meg a vezető részéről, és a HR-esnek, vagy a személyzeti tanácsadónak ez alapján kell szelektálnia...

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr952396148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peremartoni Krisztina (törölt) 2010.10.31. 23:48:39

És mi a helyzet a "minőségi karrier"- oldalak kamu- és adatbázisfeltöltő hirdetéseivel.? Nemcsak az Expressz-en kell észnél lenni...
süti beállítások módosítása