Találkoztam pár ismerőssel a minap, akik toborzási területen dolgoznak, beszélgettünk, hogy most januárban mit látnak, beindult-e a cégeknél a felvétel? Elég egyhangú volt az álláspontjuk, miszerint ami most történik, az nehezen nevezhető beindulásnak. Nyílt egy pár új pozíció, de mivel a tőlünk távol lévő piacokon van csak fellendülés, Európa és azon belül Magyarország gazdasága beteg, még mindig nagy a bizonytalanság a cégekben. Ráadásul a különadóval terhelt szektorok vállalatai még inkább visszafogják a létszámbővítésre vonatkozó elképzeléseiket.

Természetesen tapasztalattal, nyelvtudással rendelkező mérnökökre továbbra is nagy a kereslet, ami eddig is így volt. Ami változás, hogy míg tavaly is nehezen, de legalább lehetett jelölteket találni, most már szinte mindenki eltűnt. Akinek eddig nem volt állása, vagy netán aktívan keresett, elment a Mercedes kecskeméti gyárába, vagy felvette az ugyancsak nagy arányban bővülő Audi, Bosch, esetleg ezek beszállítója. Akinek van állása nem mozdul. Régebben, a válság előtt a műszaki pozíciókon dolgozó munkaerő-közvetítő cégek komoly pénzeket akasztottak le simán abból a tendenciából, hogy a mérnökök cirkuláltak a különböző gyárak között. Vagy magasabb fizetését, vagy egy normálisabb főnökért, vagy egy másik, érdekesebb pozícióért, vagy mert költöztek, pl. vidékről Budapestre. X cégtől elment egy mérnök, ezért X-nek fel kellett valakit venni Y-tól, akinek a helyére kellett valakit keresni, mondjuk Z-től, akit újfent pótolni kell, és így tovább.

Most viszont a biztos állás sokkal fontosabb, így "csip-csup" dolgokért, mint pl. +50e bruttó fizetés, vagy "érdekesebb feladatok" nem váltanak. Ráadásul a költözést sem segíti elő a beállt ingatlanpiac és a kedvező hitelfelvételi lehetőségek visszaszorulása.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr902600582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alapvető élelmiszer 2011.01.21. 18:23:58

"hogy a mérnökök cirkuláltak a különböző gyárak között. "

Már itt le van írva, mi a baj. Mérnök elsősorban oda kell, ahol termelés van. Mérnök meg odamegy, ahol meg is fizetik ezért.
Na, ez itthon ritkán jön össze. Vagy a cég túl kicsi, és egyszerűen nem tudja egy mérnök bérét kigazdálkodni. Vagy ki tudná, csak éppen nem termeléssel foglalkozik. (pl. bank)

A harmadik az a szegmens, ahol kellene is meg bérre is lenne pénz, csak amikor meg tudják, hogy egy komoly mérnök 10-15 év tapasztalattal mennyit kér, elsápítoznak, aztán közlik, hogy ők ennek az összegnek a felének a negyedére gondoltak.

Nagyon tanulságosak a különböző álláshirdetések, amikor kiírják, hogy X év tapasztalat, Y+Z nyelv felsőfokú ismerete, M+N technológia ismerete, stb, és utána közlik, hogy ezért adnak br. 200-at. Mert ugye Laci is br. 180ért gályázik. Igen ám, csak ő most esett ki az egyetemről, így örül, hogy valahol alkalmazzák.

Egyszerűen látni kellene, mindenki sír, hogy nincs elég műszaki ember, meg mérnök, de kérdem én hova? És milyen feltételekkel? Ha olyan "hűdeszuper", meg "hülyérekeresemmagam" állások lennének a mérnökiek, oda lenne túljelentkezés, nem a gazdasági szakokra.
Az meg, hogy "fejlődési lehetőség", meg "referencia" a kutyát nem érdekli, mert egyrészt kkv-k referenciája senkit nem érdekel (ki tudja, mivel foglalkozik pl. Jézusszíve Bt.?), másrészt a gyerek az erkölcsi elismeréssel nem lakik jól.

Karriervadász 2011.01.22. 10:41:44

@Alapvető élelmiszer: nem tudom, hogy honnan meríted ezeket a tapasztalatokat, de egy angol v. német nyelven már elkommunikáló pályakezdő villamos vagy gépészmérnök bruttó 250-300 között is megkap, egy pár éves tapasztalattal az átlagfizetés 350-450, 5 év felett 500-600 is összejön. Fejlesztési területen magasabbak a bérek, mint gyártás területén, és vidéken van még egy árnyalatni különbség lefelé, de itt is vannak kivételek, erősen cégfüggő. A multik spórolnak kevésbé a fizetéseken. Ha egy mérnök végzettségűt bruttó 200ért foglalkoztatnak, annak általában megvan az oka: vagy gyenge szakmailag, vagy kettőt nem bír szólni, még magyarul sem - sajnos ilyet is látni.

Nyilván egy agrármérnök, környezetmérnök, akik szintén "mérnökök", nem érnek el ilyen jövedelemszintet, szintúgy a nyelvtudással nem rendelkező villamos-, gépészmérnökök sem.

mernokbazis.hu · http://www.mernokbazis.hu/ 2011.01.22. 12:22:00

@Alapvető élelmiszer: Az X éves tapasztaltról szóló megjegyzéseddel egyetértek, viszont ha valaki ügyes, és nem utolsó sorban nyelvet is beszél, akkor más következik belőle.

Saját tapasztalatból mondom, hogy a kiírt állások zömét egyszerűen nem tudják olyan emberrel betölteni akit leír az pozíciókiírás. Éppen ezért akad olyan, hogy egy 2-3 éves szakmai tapasztalattal valaki sikerrel pályázik felsővezetői pozícióra. Ez persze akár mesének is hangozhatna, de nem az. Elég csak abba belegondolni, hogy az értelmesebbjének a legnagyobb része kimegy külföldre. Nekem a csoporttársaim -német nyelvű képzésre jártam- jóval több mint fele van kinn, van aki meg sem próbált otthon elhelyezkedni.

Mivel a magyar iparnak viszont szüksége lesz ezekre az emberekre is, és sokan nem akarnak végleg kinn maradni, emelkedés előtt áll a mérnökök fizetése. A német kezdő nettó 2000 Eurójával szemben nem nagy perspektíva bruttó 5-600e.

aki mérnök és állás kell, innen tud válogatni, kb 600 új pozíció
mernokbazis.hu/allaskereso

Alapvető élelmiszer 2011.01.22. 14:35:39

@Karriervadász: Egy ideig én is mérnöknek tanultam, de aztán láttam, hogy nem éri meg és szerencsére váltottam. De számos évfolyamtársam az ellenszéllel nem törődve beleerőszakolták a magukat erre a területre.

Itthon egyszerűen nem éri meg ezt csinálni. Alapvetően van egy poroszos erősen tekintélyuralmú felsőoktatás, majd ezt követően az első munkahelyen azzal szembesülsz, hogy mindaz, amit az iskolában megtanítottak, "túlbiztosított, meg túl drága, meg a vállalkozó nem akarja kifizetni". Ezért nem marad más, mint a nagy multik, amik lehetőség szerint nem a magyar piacra termelnek.

Miért szerinted mi az oka annak, hogy br. 800e-ért sem találni embert?

m-p-z 2011.01.24. 12:16:54

Ezt már nem állom meg szó nélkül, mert ez már több a soknál. Miszerint elhíresztelik, hogy nincs mérnök stb. hát had mondjam el, hogy én az évfolyamon a jobbak közt voltam, és 2 idegen nyelven is beszélek, az egyiken kiválóan, és már több mint egy éve nem kapok még sorvezetői állást sem, és ráadásul az ország 75%-ába hajlandó lettem volna elutazni/költözni az első perctől, hogy állást keresek amit teszek már azelőttről, hogy végeztem volna, úgy ahogy a nagy könyvben megvan írva.
Az egyetlen bűnöm, hogy nincs ismerősöm aki beajánlana, akit csak ismerek és felvették valahova mind csak így kapott állást, addig ők is csak keringtek az országban. Ahova csak lehetett jelentkeztünk, de még csak válaszra se méltattak, vagy olyan indoklással nem vettek fel amiről tény, hogy nem igaz, de simán az arcomba mondták. Mióta csak figyelem az állásokat (több éve) a tisztelt multik mindig ugyanazokat a pozíciókat hirdetik, most is láttam olyat ahol még arra is lusta volt a hr-es, hogy a jelentkezési határidőt átírja, 2009-cel hirdetik most 2011-ben! Csak az adatbázist gyarapítják a jelentkezők, amikor tényleg kell ember arra valakinek a valakijét veszik fel. Egyébként már először is direkt keveset kértem, szó se volt a fent említett összegekről, nehogy az legyen a baj.
Véleményem szerint a legtöbb hirdetés mögött nincs valódi állás csak reklám a cégnek, hogy látjátok milyen „dinamikusan fejlődünk”. Valamint ez egy kampány is és arra megy ki, hogy egyre többen végezzenek, telítődjön a piac és a mérnök is olcsó munkaerő legyen mint az operátor, és ha nem tetszik a képe, akkor már lehessen is meneszteni. Ez egy nagyon hatékony nagyon eredményes kampány volt, ugyanis már célt értek.
Amiről szó van, hogy hiányszakma stb. kb. 10 éve volt igaz sajnos, és már nekem is csak az maradt, hogy eltűnjek, és valamerre átképezzem magam, csak én se tudom mire, mert én azért tanultam ezt mert ez érdekelt, de lassan már tényleg bedobom a törölközőt és másban fogok próbálkozni.

m-p-z 2011.01.24. 12:24:44

@mernokbazis.hu:
Ez is is nagyon jó, ugyanaz az állás van fent legalább 10-szer, különböző közvetítőkön keresztül, igen már végignéztem mind! Nem tudom sírjak vagy nevessek.

Karriervadász 2011.01.25. 10:30:06

@m-p-z: jó lenne tudni, hogy milyen mérnök vagy és hogy milyen nyelveken beszélsz még? tényleg érdekelne

m-p-z 2011.01.26. 21:10:21

@Karriervadász: Nyilvánosan elővigyázatosságból nem írok további részleteket. Örülnék, ha tudnál valamit, és szívesen elküldöm a cv-met is, ha nem csak statisztikailag érdekel a dolog, de így névtelenül ez elég felelőtlen volna a részemről. Tisztázni kellene mailben.

mernokbazis.hu · http://www.mernokbazis.hu/ 2011.01.29. 11:42:44

@m-p-z: Kedves kolléga, ha 10-szer ugyanazt nyitod meg, akkor 10-szer ugyanazt fogod látni, ránézünk mi lehet a probléma, természetesen különálló egyedi állásokra vonatkozott a szám.

Ami a kvalitásodat illeti, egészen bizos, hogy létezik neked való állás a piacon, az is valószínű, hogy válogathatsz is majd. Ahogy Karriervadász írta, érdemes ilyen esetekben fejvadászhoz fordulni. Sok kollágámnak lett úgy állása, hogy beadták 2-3 fejvadászcéghez az önéletrajzukat, az állás pedig házhoz jött.

Fel a fejjel kolléga!

Bambano 2011.02.22. 15:14:09

én most futottam egy kört, szenior mérnök pozícióba, az interjún derült ki, hogy nemhogy szenior, nem is mérnök kell nekik, hanem okleveles kettősklikkelő, max. érettségi szintű tudással.

Persze, hogy nem fog mérnököt találni olyan pozira, ami nem is igényli, hogy mérnökkel töltsék be.

Az egész hr szakma egy bazi nagy gödörben van, húzzanak magukra egy kis földet, és nyugodjanak békében.

dreistein 2011.03.21. 10:26:57

@m-p-z: Ha valaki túl keveset kér a képzettségéhez, szakmai gyakorlatához képest, az gyanús. Ilyen hibát nem szabad elkövetni. Tessék megkérni a tudás árát, és legfeljebb a leendő munkáltató alkuszik majd egy kicsit, aztán dönthetsz, hogy elfogadod vagy sem.
Ja, nincs tudás vagy szakmai tapasztalat? Ezért kérsz keveset? (mint ahogy mondtam: gyanús) Akkor eggyel alacsonyabb szintre kell jelentkezni és megszerezni a gyakorlatot. A semmire sehol sem fizetnek.

Survey 2011.05.09. 20:08:54

Üdvözlök mindenkit!
Amennyiben angolul beszélő gépészmérnök munkát vállalna Veszprém megyében, kérem, küldje el címemre életrajzát akár név nélkül.
hinformation@freemail.hu

amon33 2012.07.23. 14:17:59

Off:Tény, hogy nem vagyok mérnök. A Szécshenyi keretein belül végeztem mint mérnök asszisztens. Még jó formán be sem fejeztük a sulit már kopogott a Suzuki amivel éltem is anno(már nem ott vagyok). On: szóval egyre több a mérnöki diplomát nem igénylő munka kör kapcsolattartók... akiknek nem kell akkora fizu pl műszaki manager (szart se tud de mégis divatos) de meg tud írni egy 8D riportot tisztelet a kivételnek.
süti beállítások módosítása