Karriervadász 2011.07.13. 16:18

CV kozmetika

Az önéletrajz tulajdonképpen egy reklám, saját magunkról egy szórólap. Egyértelmű, hogy így a lehető legkedvezőbb képet igyekszünk magunkról mutatni a leírtak alapján, ez megtörténhet bizonyos információ jelentőségének felnagyításával, bizonyos adatok elhallgatásával, vagy durvább esetben megmásításával. Nem csoda, hogy ezért a munkáltatók fenntartásokkal kezelik a beérkező önéletrajzokat. Persze a munkáltatókat sem kell félteni, a "versenyképes fizetés", a "kihívást jelentő feladatok" és társai is üres frázisokká degradálódtak - nem alaptalanul - az álláskeresők szemében.

Az apróbb kozmetikázásoknak azt gondolom lehet helye az önéletrajzban, de a durvább hazugságokkal legfeljebb rövid távon lehet sikereket elérni. A HR-esek CV-csalónak hívják azokat, akik valamilyen valótlanságot állítanak az önéletrajzukban, és ez persze kiderül. Általában ki szokott derülni, előbb-utóbb. Pl. vannak a közvetítő cégek, állásportálok adatbázisai, ahol a korábbi munkahelyek, beosztások nyilván vannak tartva, így az ezeknek a korábbi adatoknak nem megfelelő friss önéletrajz több mint gyanús.

Aztán az interjún sokan bele tudnak zavarodni évszámokba, ha pl összevonnak időszakokat, hogy ne tűnjön soknak a munkahelyek közti váltás. Vagy túl rövid ideig voltak a legutóbbi munkahelyen, ami nem mutat jól a CV-ben, így nem írják bele. Ha máskor nem, akkor a belépéskor (kilépő papírok, stb.), de akár még előbb, interjúkon, vagy a referenciák bekéréskor kiderülhet a turpisság.

Feltupírozni sem érdemes a feladatkörünket, tapasztalatunkat, mert előfordulhat, hogy nem tudsz konkrét példát mondani egy feladatról, amit csak papíron végeztél, és a szakmai interjún olyan mélyre ástok, hogy az egyébként jól alakuló interjún elvérzel. Mindent meg lehet tanulni, nem szégyen, ha valamivel még korábban nem találkoztál.

Szoktak még csalni az évszámokkal, fiatalítják magukat, ami nyilván egy szomorú jellegzetességéből fakad a magyar munkaerőpiacnak, hogy a 40 felettieket leírják a cégek. Viszont az érettségi dátumából, a korábbi munkahelyekből nem túl nehéz kikövetkeztetni az életkort.

Végül előfordul, hogy aki hónapok óta nem tud elhelyezkedni, és azt kapja vissza, hogy túlképzett, kihagyja a diplomát, a nyelvtudást. Sajnos ez is egy megoldás, és ez esetben nem hozzáteszel, megmásítasz, hanem kihagysz valamit, amibe szerintem nem lehet belekötni, annak ellenére, hogy sajnálatos, hogy egy korábban megszerzett tudás hátrány lehet...

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr503063627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.07.13. 19:17:42

túlképzettség ellen lobotómiát!

akocsis · http://akocsis.blog.hu 2011.07.15. 10:08:32

Nagyon jó témafelvetés, és szerintem pont az ellenkezője igaz:
a CV-t kozmetikázni KELL

Ha ugyanis a CV pusztán szárazon a tényeket tartalmazza, tudományos precizitással és röviden leírja az ember múltját, akkor nem lesz állásunk. Pontosan a cikk elején leírt okok miatt: mert a CV nem adatlap, hanem egy szórólap, egy reklám saját magunkról.

Az adatok pontosságáról: az élet nem fekete és fehér. Ha van 15-20 év tapasztalatom, akkor nyilván nem fogok mindenre pontosan emlékezni, illetve nem fog tudni minden beleférni a CV-be. Ettől még nem hazudok.

akocsis · http://akocsis.blog.hu 2011.07.15. 10:17:07

Túl rövid ideig volt az előző munkahelyen: igen, velem is előfordult. És akkor mi van? Semmi. Pont azért van a próbaidő és a próbaidőn belüli felmondás, ha valaki nem tetszik a másik félnek akkor majd szépen elbúcsúzunk.
Mert ugye vannak olyan munkáltatók, akik önös érdekből direkt hazudnak a munkát illetően. Aztán a munkábaállás után kiderül, nem is úgy van.
Ha egy HR-es ebből bármilyen következtetést levon, az súlyos hiba.

Vannak totálisan fake pozíciók, amik mögött nem áll munka, pl amikor valakit csak a kapcsolatai miatt vesznek fel.

Ha ezeket nem írom bele a CV-be akkor hazudok? Cseppet sem, hiszen szakmai szempontból érdektelenek - a leendő munkáltatót nem érdekli.
Én nem írtam bele, munkába álláskor látták, nem lett belőle semmi.
Úgyhogy mindenkinek csak a posztban leírtak ellenkezőjét tudom javasolni.
süti beállítások módosítása