Legyen erről is pár szó, ha már álláskeresésről (is) szól ez a blog. A motivációs levél egy érdekes dolog, mert sokszor kérik, de nem olvassák el, hiszen alapvetően a végzettség, a nyelvtudás és a munkatapasztalat alapján értékelik első körben a pályázatokat. A fő motiváció pedig egy álláskeresőnél, hogy állása legyen, amiért fizetést kap, hogy megéljen. Ezen túl a többit csak sablonos bla-bla-nak érzi, és megjátszásnak. Ráadásul több esetben nem is ismeri a céget, így arra nem tud kitérni, hogy épp ott, abban a pozícióban miért is szeretne annyira de annyira dolgozni, és miért lenne ő erre a legalkalmasabb.

A "szeretnék ennél a cégnél dolgozni, hogy a tanulmányaim során megszerzett tudást a gyakorlatban is kamatoztatni tudjam, és hozzá szeretnék járulni teljesítményemmel a cég fejlődéséhez"-szerű mondatok csöpögnek az általánosságtól és a sablonosságtól. Így a motivációs levél lehet az egyediség szintere, itt jelenjen meg az az üzenet, hogy miért TÉGED hívjanak be egy interjúra.

Jöjjön tehát a száraz elmélet:

A kísérőlevél arra szolgál, hogy bemutatkozz a munkaadónak levélen keresztül. Ha a levél jól szerkesztett, akkor a munkaadó vagy állásközvetítő nagyobb valószínűséggel fogja el is olvasni azt. Ha a levél jó benyomást kelt a munkaadóban, az már fél sikert jelent a személyes interjúhoz vezető úton.

Az első és legfontosabb teendő, hogy a megfelelő embernek címezd a levelet. Ez magától értetődőnek tűnik, de könnyen megfeledkezhetünk róla. Ha nincs megjelölve a név, akkor hívd fel a céget, a recepciós biztosan fog segíteni, ha elmondod, miért szeretnéd tudni az illető nevét.
A következő lépés, hogy a levelet a megpályázott álláshoz igazítsd. Ha a levélből kiderül, hogy figyelembe vetted és megértetted az állás követelményeit, ez érdeklődést és igyekezetet fog tükrözni a munkaadó felé. Ellenkező esetben, egy általánosságokat tartalmazó kísérő levél nemtörődömnek és érdektelennek fog tűnni a munkaadó számára.
Adj okot a személyes találkozóra. Emeld ki az állásra vonatkozó képességeidet és eredményeidet, és ismertesd, hogy azok miért lehetnek hasznosak a cég számára. Ez az első esélye arra, hogy megkülönböztesd magad a többi jelentkezőtől. A cég jövőképének, stratégiájának vagy üzleti politikájának ismerete ugyancsak jó benyomást kelthet a munkaadóban.
A kísérőlevélben ne ismételd el az önéletrajzodat – annak elolvasására sor kerül, amennyiben a kísérőlevél felkelti a munkaadó érdeklődését. A levélben "a kevesebb többet ér” szabálya érvényesül, egy fél oldalas terjedelem elég, semmiképp se lépd túl az 1 oldalt.
Végül, győződj meg róla, hogy nincs a levélben helyesírási hiba.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr972396195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2010.10.27. 20:23:32

"...csöpögnek az általánosságtól és a sablonosságtól..."

Már megbocsáss, de mint ez a poszt. Ezeket mindenhol leírják, amiket most te itt, de aki egyszer is írt motivációs levelet, az tudja, h ez nem így működik.
Tele van a net példalevelekkel, van rossz, meg nagyon rossz, meg olyan is, amivel én laikus sem hívnék be senkit, mert annyira vacak és nevetséges. Mutass már egy jó levelet légyszi, ami nem sablonos? Ha vki állást keres mert nincs munkája, szerinted kinyomoz 100 cégről mindent és elkezdi egyenként megírni őket? Persze, a mesében... Erre nincs jó recept szerintem, kár is megkísérelni adni.

pl. a múltkor keresgéltem és olyat láttam, ami így kezdődött:

"Életem a marketing!" Az... hogyne.

Meg azt írod, h nyomozza ki a jelentkező, h kinek címzi a levelet. Aha, persze. A Kis és társa kft.-nél ezt vszínű megtudod csinálni, de pl. egy távközlési multinál, ahol régiónként keresnek embereket megnézném hogy találod meg, h te épp kinek kell, hogy címezd a levelet, ha egy általános mail címnél több nincs, de még egy referencia szám se.

mrskowalski · http://youarenotinkansasanymore.blog.hu 2010.10.27. 21:04:14

azt írod: "Az első és legfontosabb teendő, hogy a megfelelő embernek címezd a levelet" és közben rögtön az első bekezdésben leírod, hogy a munkavállaló "Ráadásul több esetben nem is ismeri a céget" - akkor mégis hogy címezze a megfelelő embernek?

Ez így túl általános, és sajnos egy komoly álláskeresőnek semmilyen gyakorlati jó tanáccsal nem szolgál...

Karriervadász 2010.10.27. 22:50:50

@klarky: aki 100 céghez pályázik, tényleg ne fáradjon motivációs levéllel...

@klarky:,@mrskowalski:
a post egy mankó, mivel a motivációs levél egyénfüggő, nem is lehetne konkrét, szerintem.
magát a motivációs levelet nem tartom sokra (mint finoman utaltam rá a bevezetőben), de van olyan cég, aki kéri, és ha nem küld a pályázó, akkor nem is foglalkoznak a pályázatával - tehát előfordulhat, hogy meg kell írni.

olyat pedig tudtommal nem írtam, hogy akkor is ki kell nyomozni a címzettet, ha nem lehet. ha nem lehet, akkor nem lehet, ennyi :)

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2010.10.27. 23:00:38

@Karriervadász: Ezek szerint nem szoktál beleolvasni a Munkahelyi Terror blogba.

Jó, a 100-al sarkítottam, de azért elég kicsi az esélye annak, hogy beadod 10 céghez és abból az egyikhez fel is vesznek. Van aki fél/egy évig próbálkozik. Gondolj bele, az hány cv-t és kísérőlevelet ír meg.

Szóval továbbra is kíváncsi lennék "egy sablonoktól mentes" tökéletes kísérőlevélre. Mutass egyet légyszi, had tanuljunk, mert eddig a neten csak olyanokat láttam amiben benne vannak az általad is idézett klisék. (pedig egy prof.hu vagy monster.hu már csak tud vmit, gondolom én...)

Karriervadász 2010.10.29. 16:29:28

@klarky: régebben rendszeresen olvastam az MT blogot, aztán vissza-vissza néztem, és láttam, nem változott semmi. legyen bármilyen téma, kissé sarkítva a lényeg, hogy a cégek szemetek, a munkavállalók pedig hibátlanok :)

napi szinten már nem futok bele motivációs levelek százaiba, de ha netán látok egy jót, a kivonatát megosztom itt a blogon.

Peremartoni Krisztina (törölt) 2010.10.31. 23:51:14

Az életben nem írtam még motivációs levelet és ezután sem fogok, sőt, az interjún is arra a kérdésre hogy "mivel lehet magát motiválni" azt szoktam válaszolni hogy "amivel Önt is", na ezt kenjétek a hajatokra..

Bambano 2010.12.04. 00:46:19

Rendes, szakképzett, szakmájához értő fejvadásznak, hr-esnek nem kell motivációs levél. A jó motivációs levél egy el nem küldött, soha meg nem írt, üres fehér lap.

Egy igazi hr-est egyrészt nem érdekli, másrészt nem is hiszi el, hogy mi mindent kamuzik össze magáról a jelentkező. Saját magának hisz, megnézi a jelentkezőt és eldönti, hogy motivált-e.

Karriervadász 2010.12.16. 14:23:01

@Bambano: ezek szerint létezik "rendes, szakképzett, szakmájához értő fejvadász, hr-es"? :)
süti beállítások módosítása