Biztosan sokaknak teljesen banális dolog, de az ismerős személyzeti tanácsadók, HR-esek tapasztalata szerint még mindig ordítóan sok önéletrajzból hiányzik a nyelvtudás valódi szintje. A nyelvvizsga adatai ezzel szemben kitűnő részletességgel szerepelnek, hogy milyen nyelvvizsga, hol, mikor, stb., de az, hogy ez a vizsga épp milyen tudást takar, az az információ hiányzik.

Pedig aki olvassa az önéletrajzot, az épp erre kíváncsi. Magát a nyelvvizsga papírt nagyon ritkán is kérik, mert számos esetben tapasztalták a munkaerő-felvétellel foglalkozó szakemberek, hogy a papír mögött nincs meg az adott tudás. Ez persze sajnos nem csak a nyelvvizsgára igaz... De a lényeg az, hogy a felvételiztetőt a tudás valódi szintje érdekli, szóban, írásban. Ebből a szempontból jó az Europass önéletrajz formátum, mert ott a forma rákényszeríti az adott személyt az önértékelésre, és ehhez elég jól meghatározza az értékelés szempontjait.

Tehát, egy középfokú nyelvvizsga takarhat botladozó kommunikációt, alapszintű szókincsből építkező "ööö-zést", meg lehet mögötte egy flott, tárgyalóképes szint is. Ez az az információ, amit már tud hasznosítani a HR-es, így szerencsés ezt beleírni. Persze nyilván jobban mutat a középfokú nyelvvizsga annál, akinek egyébként a tudása már nem éri el ezt a szintet. De hosszútávon nincs értelme szépíteni a dolgokat, egy nyelvi szűrésnél úgyis kiderül, nem?

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr792363292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása