Még egy pár dolog eszembe jutott ezzel kapcsolatban. Az egyik ilyen pl. a CV mérete - ha túl nagy felbontású képet teszel be, akkor elérheti a Word file mérete az 5-10MB-ot is, és több helyen korlátozva van e-mail fogadásnál a levél mérete. Ezért a jó minőségű képet a beszúrás előtt le kell kicsinyíteni.

A másik apróság, a Word-ben a korrektúra funkció. A gyakorlatban úgy szokott történni, hogy előveszik a régi önéletrajzot, átírják, aztán átküldik egy ismerősnek, ő korrektúrával átír benne dolgokat, megjegyzést tesz hozzá. Aztán visszakapják, elolvassák, elfogadják, hogy tényleg, így jó lesz, aztán mentés. Korrektúrástul, megjegyzésestül. Megpályáznak vele egy rakás pozíciót. Aztán csodálkoznak, hogy nem csörög a telefon.

Vagy, nem használják a behúzásokat, tabulátorokat, nem találják a "0"-t a billentyűzeten, ezért a 0-t O-val helyettesítik, így néz ki pl. így egy "fura" telefonszám: O6-3O-28O-OO11. Vagy, a margó átállításával elérhető lenne, hogy 1-2 oldalra ráférjen az önéletrajz, de mivel nem tudják átállítani, 2-3-4 oldalas lesz.

A helyesírásról nem is beszélek - ha valaki nem annyira penge ebben a témában, akkor legalább használja a beépített helyesírásellenőrzést, amely a hibák és az elütések többségét is feldobja. Miért lenne elvárható pontosság, alaposság attól, akinek az önéletrajzában hibák vannak?

Mindezek előfodulása azt a benyomást kelti a munkáltatóban, hogy az illető bár beleírja az önéletrajzába, hogy felhasználói szinten ismeri a Word-ot, valójában az alapfunkciókkal sincs tisztában. Ez pedig nem túl jó benyomás.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr482501647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wroadd (törölt) 2010.12.08. 13:01:25

Arról nem is beszélve, hogy Word formátumú önéletrajzot küldeni nem szerencsés, inkább akkor pdf-et (a legtöbb szövegszerkesztő vagy alapból támogatja a PDF-be exportálást vagy külön "pdf nyomtató" programmal megoldható)
Előnye, hogy mindenkinél(bármely operációs rendszer és megjelenítő program használatával) ugyanúgy néz ki az önéletrajz és még a mérete is elfogadható.

snow_flower 2010.12.08. 19:48:42

Szia,

annyit még hozzátennék, hogy az Office alkalmazások neveit illik tudni helyesen leírni. Nem egy World, Exel, Excell és hasonlókat láttam már, őszintén szólva nevetséges, pláne ha mellé leríja, hogy magas szintű használat.

A többivel egyetértek, at is probléma szokott lenni, hogy bár 2 oldalas az önéletrajz, de az utolsó oldal teljesen üres...

Bambano 2010.12.12. 02:23:13

@wroadd: azt te csak hiszed.

egyébként meg küldjetek nyugodtan pdf-et, hagy raplizzanak a hr-esek... a fejvadászok meg az állásközvetítők úgy kivágnak a pdf-eddel, hogy a lábad nem éri a földet, word doc-on kívül mást nem tűrnek meg.

Karriervadász 2010.12.12. 14:15:23

@Bambano: ez nyilván nem igaz, a pdf is elfogadott, kár ködösíteni, és félrevezetni a jónépet

Bambano 2010.12.15. 16:57:10

@Karriervadász: ezt nyilván azért mondod, mert nem ismered a piacot.

Küldj be egy állásközvetítőhöz vagy fejvadászhoz pdf-et, ha raplizni kezd, még szerencsés vagy, mert nem lökte olvasatlanul a cv-det a kukába.

Nekem sok hónap alatt sikerült kiszedni a fejvadászból, hogy miért utálják a pdf-et, mire megmondta. Azért, mert abba nem tudnak belenyúlni. A fejvadász minimum az elérhetőségeidet kiszedi a cv-idből és ráteszi a saját vállalati emblémát/fejlécet, így küldi tovább, nehogy a cég a fejvadász kizárásával spórolási céllal megkeresse a jelöltet és a háta mögött megegyezzenek.

Ezért kell neki a doc.

Másik indok meg az, hogy nem mindegyik pdf-ből lehet cut&paste-vel kimásolni az adatokat és sok fejvadász hisztis lesz, ha kézzel be kell gépelje a nevedet a saját adatbázisába.

Úgyhogy maradjunk annyiban: a pdf nem jó, a ködösítés pedig az, aki szerint igen.

Karriervadász 2010.12.16. 14:21:15

@Bambano: akivel beszéltél, valószínűleg egy kivételesen dilettáns képviselője a szakmának. egy pdf editorral a pdf is szerkeszthető, ahol meg még az önéletrajzból szedik ki az adatokat az adatbázisba, és nincs online jelentkezési lap...hát, finoman szólva is elég elmaradott :)
nem beszélve arról, hogy ha valaki egy jó jelöltet azért hajtana el, mert nem .doc a CV formátuma, elég hamar lehúzhatná a rolót.

Bambano 2010.12.16. 22:08:53

@Karriervadász: az én pdf-eimet még senki nem tudta szerkeszteni... sokszor az acrobat reader még elolvasni sem bírja...

van nem dilettáns képviselője is a szakmának? nem láttam még olyat...

engem már hajtottak el azért is, mert nem volt jó az aznapi horoszkópom, pedig jó jelöltnek tartottam magam.

a rolólehúzásos kijelentés az rendben van, lehet, hogy meg is történt, vagy valami hasonló...
süti beállítások módosítása