Amikor évváltás van, akkor ideje végiggondolni, vajon mi lesz a trend pl. az álláspiacon 2011-ben. Nehéz is általánosságokat megfogalmazni (na azért sikerült :), mivel nem mindegy, hogy egy adott cég piaca pl. a folyamatosan bővülő BRIC (Brazília, Oroszország, India, Kína) országok valamelyike, esetleg a német piac, vagy a belföldi, még inkább stagnáló magyar piac.

De nézzük a munkaterületeket. Úgy gondolom, hogy a műszaki és informatikai területen a kereslet töretlen lesz továbbra is, bár mivel főként a külpiacokra termelő/fejlesztő multik bővülnek tovább, a nyelvtudás elengedhetetlen feltétel akár pályakezdőről, akár tapasztalt munkatársról van szó. Hiány van képzett villamos- és gépészmérnökökből, valamint szakképzett szakmunkásokból.

A pénzügy-számviteli-gazdasági terület, a vevőszolgálat szolidan, de bővülni fog az SSC-knek köszönhetően, viszont a nyelvtudás így kulcsfontosságúvá válik. A bankok, pénzintézetek felvevő-képessége viszont továbbra sem lesz a régi: a hitelezés visszaszorulása és a különadóztatás miatt. Az építőipar sajnos továbbra is lejtmenetben van, a területhez kötődő tervezők, kivitelezők, értékesítők egy része sajnos utolsó tartalékait éli fel, bár a magasabb jövedelmű gyermekes családok zsebében jóval több pénz fog maradni, ami az építőipari kisvállalkozásoknak az évek óta halogatott felújítások terén hozhat némi enyhülést. A nagyberuházásokat viszont egyelőre nem látni.

Stagnálni fog a marketing, HR, jogi terület, valamint a telekommunikáció, média. Részben a telítettség, részben a jóval lassabb gazdasági visszarendeződés miatt, illetve a belföldi kötöttségek, és az új válságadóknak, szabályozásoknak köszönhetően. A vendéglátás, idegenforgalom sok mindentől függ (ország megítélése, turizmusra fordított kommunikáció, üdülési támogatás, szezonalitás, időjárás), viszont a magánegészségügy és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatás, termékfejlesztés (gyógyszergyártás, orvosi műszerfejlesztés), értékesítés akár itt belföldön, akár külföldön mindenképp bővülő lehetőségekkel kecsegtet.

A kiskereskedelem növekedését az egyes láncok bővülése fogja mozgatni, a különadó által elvont összegeket az SZJA kulcsának változása miatt várhatóan többet fogyasztó magasabb jövedelműek vásárlásai fogják némileg kompenzálni. Ami pedig az értékesítést illeti, nem várható, hogy ebben a gazdasági helyzetben az ipari termelésben használt eszközöket, alkatrészeket leszámítva jelentősen növekedne a termékek, szolgáltatások igénybevétele. Itt is teljesen más a helyzet, ha egy cég pl. a dübörgő német piacra, vagy az itt jelen lévő német cégeknek dolgozik be/szállít, vagy a magyar piacra, amely igen szolidan döcög ki a válságból.

Ami a közszférát illeti, a tanárok létszáma bizonyos tárgyköröknél jelentősen lecsökkent, így az elhelyezkedési esélyek javulni fognak, akárcsak az állami egészségügyben - az más kérdés, hogy anyagilag és erkölcsileg is javul-e ezzel együtt ennek a két pályának a vonzereje.

Szerintem. Aztán majd év közben/végén meglátjuk, így lesz-e.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr332560233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.01.04. 16:59:46

már csak két évet kell kibírni.

2011.02.23. 19:34:30

van egy érzésem, hogy távmunkásokra nem... :-(
süti beállítások módosítása