Számos vállalatnál a cég meghatározza azokat a kereteket, hogy az egyes munkakörökben milyen jellegű ruházat az elvárt (dress code). Míg egy programozó simán szaladgálhat strandpapucsban, más munkaköröknél csak a kosztüm, az öltöny varázsol hiteles külsőt a viselőjének. Pedig a szakértelem, a teljesítmény nem a ruhától lesz, vagy éppen nem lesz, tehát őszintén, ez egy kissé álszent dolog. Mégis belénk van kódolva, hogy pl. egy tanácsadó, egy jogász, egy közgazdász legyen öltönyös. Ha a vállalati meetingre a főkönyvelő hawaii ingbe jönne be, feltehetően nem vennénk komolyan - hiába teszi le ugyanazt a minőségű munkát az asztalra.

A gyárakban az előírt és rendelkezésre bocsátott öltözet sokszor munkavédelmi szerepet is betölt, míg bizonyos cégeknél, a front-office munkakörökben az egyenruha az előírt, amit a cég biztosít, ez egyben az egységes arculat része. A multik irodáiban pedig már-már külön élményjuttatás kategória, ha pénteken felvehetnek egy farmert (jeans day).

De amiért ezt a talán kissé általánosságoktól csöpögő felvezetést írtam az az, hogy az öltözködési szabályokat érdemes néha átgondolni. Tette ezt egy svájci bank, az UBS, ahol eddig a színes bugyi, a sötét körömlakk száműzve volt, ráadásul még számos egyéb területet is szabályoztak. Most "átgondolták, hogy mi az, ami igazán fontos számukra".

A teljes cikk itt olvasható:
http://hvg.hu/karrier/20110118_ubs_svajci_bank_alkalmazott_kodex_bugyi

Ettől függetlenül továbbra is számos előírást érvényben tartanak. A fokhagymás ételek fogyasztásának kerülése teljesen érthető volt eddig - de pl. nem váltanék bankot csak azért, mert feketére festett körme van az ügyintézőnek (mondjuk manapság már nem megyek bankfiókba, itt az internet). Sokkal inkább számít a kedvesség, a segítőkészség és a pozitív kisugárzás, a megoldásorientált hozzáállás - ezek hiányát nem pótolja semmilyen fényesre suvickolt szemüveg, bugyiszin és harisnyaárnyalat.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr482593097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása