Az álláskeresés, karrier témában írt cikkek nagy részében toborzó, személyzeti tanácsadó cégeket, karrier-tanácsadókat kérdeznek meg az újságírók. Természetesen ők, mivel nagy számban találkoznak álláskeresőkkel, önéletrajz vagy interjú szinten, releváns információt tudnak adni. Ettől függetlenül gondoltam, hogy kikérem pár vállalati HR-es véleményét, ők mit tapasztalnak, ha maguk hirdetnek, keresnek új munkatársat.

Tapasztalatuk szerint sokszor már az önéletrajzzal elvágják magukat a jelentkezők: helyesírási hibák, többféle betűtípus, színezgetések, oda nem illő fénykép (pl. nyaraláson készült csoportkép). A diplomahalmozás (elmúlt 30 de még most keresi első munkahelyét) szintén nem tesz jó benyomást, főleg, ha az illető homlokegyenest különböző területeket végzett (kivéve a tudományos pályán, de akkor is van általában tanársegédi, egyetemi kisegítői munkatapasztalat).

Az interjúkkal kapcsolatosan kritikus pontként jelölték meg a pontos érkezést. Késésnél illik telefonálni, ha hamarabb érkezel, ne ülj fél órát a recepción, inkább igyál meg valahol egy kávét. Egy cég sem szereti, ha idegenek várakoznak hosszasan, akaratlanul is betekintést nyerve a cég életébe és belügyeibe, ugyanakkor 5 perccel előbb érdemes bejelentkezni a recepción. Itt tenném hozzá, hogy természetesen a jelölt szemszögéből is elvárható a HR-es pontossága.

Öltözködés. Két szarvashiba: lányoknál az előnyös testi adottságok túlzott hangsúlyozása, illetve tetoválás, piercing. Vannak olyan vállalatok, munkakörök, ahol ezek egyelőre nem elfogadottak, így érdemes úgy öltözni - ha megoldható - hogy a tetoválás, testékszer ne látszódjon. Ez nyilván nyáron sarkalatos, ahol a hőmérséklet növekedésével egyenes arányban csökkentenék a hölgyek a testet borító ruházat kiterjedését - ezzel természetesen semmi gond, de ha állásinterjúról van szó, akkor érdemes a munkáltatóhoz igazodni. Nyári melegben természetesen a férfiaknál sem elvárt a nyakig begombolt ing, fekete öltöny, de úgy gondolom, ebben a témában bőven lehet találni a neten tanácsokat. Ráadásul a vállalatok weboldalán általában van fénykép a munkatársakról, vezetőkről, a cég életéből, ami sokat elárul elképzeléseikről az öltözködés terén.

A vállalati HR-esek tapasztalata szerint minden második jelölt nem néz utána a cégnek, ahová jelentkezik, és ahová éppen megy interjúra. Pedig csak az interneten kéne egy kicsit ránézni a megfelelő honlapra. Azokról nem is beszélve, akik a pozíció nevét is elfelejtik, amire jelentkeznek.

Ha kínálnak, fogadjuk el a vizet, kávét. Szintén szerencsétlen benyomást kelt, ha 10 perc beszéd után már félig kiszáradt az illető szája és elkezd krákogni.

Kommunikáció: hagyjuk a HR-est kérdezni és ne beszéljük az asztal alá, ne vágjunk a szavába, arra válaszoljunk amit kérdez, és az önfényezés inkább visszatetsző, mintsem jó benyomást keltő. Műlelkesedés szintén nem szerencsés. Kerülendő a volt munkahely ócsárolása: ha rákérdeznek a váltás okára, nem szabad szidni az előző munkahelyet, mert ott hamar vége is az interjúnak. Nem kell hazudni, csak szépen csomagolni. Senki sem szeretné, ha olyan kollégája lenne, aki távozás után szidja a céget.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr412577001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alapvető élelmiszer 2011.01.11. 18:50:37

"gy cég sem szereti, ha idegenek várakoznak hosszasan, akaratlanul is betekintést nyerve a cég életébe és belügyeibe"

Én direkt 15-20 perccel előbb érkezem az adott céghez. Ha normális a recepciós, akkor nem rögtön jelent be, hanem leültet és kb. 5-6 perccel előbb jelent csak be. Így viszont igenis, betekintést nyerhetek egy cég belügyeibe, hogyan zajlik az élet, milyenek az emberek. Nagyon sok infót ad kezdőlökésként, pl. milyen arccal közlekednek a munkatársak.

Nick Papagiorgo 2011.01.11. 22:20:33

Mostanság van szerencsém interjúztatni pár jelöltet. Gyakori szarvasibák:

- világvégén levő lakóhely: a potenciális álláskereső beírja, hogy lakóhelye Zalaürmös, ami háromszázhúsz kilométernél egy centivel nincs távolabb a cég telephelyétől. Hogyan képzeli el az egyed a bejárást? Fizessen a cég napi hatszáz kilométer bejárási költséget, netán albérlete van a szomszéd utcában, csak ezt elfelejtette közölni?

- (jellegzetesen budapesti probléma): témázgatás a bejárásról, hogy az napi másfél óra, és az sok. Általában olyan jelöltek vetik ezt fel, akik jelenleg két órát utaznak jelenlegi munkahelyükre, ezt sokallják, közelebbi munkahelyet keresnek, de a másfél óra is sok nekik, nekik legjobb lenne egy a lakóhelytől tíz percre elhelyezkedő munkáltató. Ha az illető pl. fuvarozásban, netán iparban szeretne elhelyezkedni, itt szoldian meg szoktuk jegyezni, hogy a speditőrök és a nagyvállalatok jellemzően nem a belvárosban ütik fel tanyájukat,meg , hogy akkor miért jelentkezett egyáltalán - egy internetes útvonaltervező segítségével kb. 2 perc alatt ki lehet számítani, hogy mennyi az út, ha a delikvens már az interjúra bejutást is sokallja, hogy fog bejárni mindennap?

- önfényezés az önéletrajzban: "csoportvezető voltam két évig, de most jelentkezek egy titkárnői/recepciósi állásra". Vagy hazudik az illető, vagy komoly gondjai lehetnek, hogy így alábbadja. Egyik sem jó. Önéletrajzot célzottan írjunk, ha beosztottat keresnek, ne írjunk be különféle (vélt vagy valós) főnöki tisztségeket, a főnökök nem konkurrenciát keresnek, hanem beosztottat.

- hölgyeknél szemérmes hallgatás a családi állapotról/gyermekek számáról: ez kényes téma, személyiségi jogok, meg miegyéb. Ettől függetlenül, a cégek általában jobban szeretik azt a 36 éves női munkavállalót, akinek két gyermeke van, mint azt a 36 évest, akinek egy sincs - mert vélhetőleg lesz,és hát senki se szeretné, hogy az illető eltöltsön fél évet a cégnél(addigra tisztességesen betanul), aztán meg elmenjen szülni két évre - "összesen papíron hatan dolgoznak az osztályon, ebből négy inaktív, csak a pénzt fizetjük utánuk" - ezt főleg a KKV-k nem nagyon kultiválják. Lehet fújolni, de azért a munkaadót is értsük meg: van ha embere, aki gyakorlatilag kettő ( a többiek GYED-en/GYES-en vannak), most épp marha nagy gondban van, mert a két ember kevés a feladat ellátására, de két éven belül "visszakap" még négyet, ami meg sok. Oldja meg, ahogy akarja, mondhatnók, hát ő meg is fogja, egész eccerűen nem vesz fel több női munkavállalót az adott területre, nesze, probléma megoldva. Ha nem így, akkor amúgy. Csak aztán meg jön a sípolás, hogy "nem vesznek fel nőket" meg ezek....

m-p-z 2011.01.24. 12:40:25

@Nick Papagiorgo:
Fogadjunk az még nem jutott eszedbe, hogy azután is kivehet albérletet, hogy felvételizett hozzátok és talán ezért nem közölte a címét, ami egyébként jogilag nem is képezheti döntés alapját. Azért jó, hogy te minősítesz másokat, miközben ezt magaddal már kiváltképp megtetted. Lefordítom: Ezzel a bejegyzéssel is csak a saját magadat értékelted nagyon meggyőzően.

Emery T. 2011.03.14. 06:15:37

Őszintén sajnálom azokat az embereket, akik odakerülnek interjúra. Nagyon komoly szegénységi bizonyítványt állítottál ki magadról, ezek után már van elképzelésem, hogy kiknek a kezébe adják a felvételiztetést...tisztelet a kivételnek. Így persze, hogy senkinek nincs esélye. Fel sem merül, hogy közelebb is költözhet vagy költözik az a "potenciális álláskereső"? A szavaidból süt a lenézés, az agymosott felsőbbrendűség és a hátrányos megkülönböztetés sem áll távol tőled. Megértés?! Ezeket a sorokat le merted írni egy fórumban és te képviseled a céget? Atyaég! Milyen lehet akkor a cég? Én, mint álláskereső (és nem "potenciális", hanem AKTÍV) felháborítónak tartom, hogy ilyen emberek interjúztatnak és merem állítani, hogy többeknek is ugyanez a véleménye. Nem tartom kizártnak, hogy friss diplomás lehetsz vagy pedig olyan zöldfülű, akinek fogalma sincs a megélhetési gondokról, a munkanélküliségről vagy az álláskeresés nehézségeiről. Sajnos úgy tűnik, hogy az emberség vagy az empátia halovány szikrája sincs benned (a helyesírásodról már nem is beszélve). Bocsánat, de az írásod nagyon kiverte biztosítékot nálam. Sűrűn adj hálát az Égieknek, hogy nem vagy ebben a helyzetben és bíráld felül az Általad leírtakat, különben az a fagyi még vissza is nyalhat! Szabad a nemtetszésedet kinyilvánítani, de inkább gondolkodj el előtte.
süti beállítások módosítása