"1. Sok helyen fényképes önéletrajzot várnak el. Azok az önéletrajzok, amik fénykép nélküliek mennyivel rosszabb eséllyel indulnak?"

Dönthet úgy a cég, hogy a fénykép nélküli önéletrajzokat nem nézi meg. Persze elméletben nem, de a gyakorlatban igen. Tehát olyan, mintha el sem küldted volna.

"2. E-mailes jelentkezés esetén mit ajánlatos a "tárgy"-ba illetve az email "törzs"-ébe írni?"

Tárgy pl. Jelentkezés a *hivatkozási szám*-ú "pozíciónév* pozícióra

Törzs:

Tisztelt Hirdető! (ha nincs konkrét név)

Ezúton szeretnék jelentkezni a .... oldalon/újságban megjelent .... hivatkozási számú ..... pozícióra.

Visszajelzésüket előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
XY

"3. Milyen a szimpatikus e-mailcím? Ingyenes szolgáltatónál vagy saját domain alól? Becenév vagy vezetéknév.keresztnév használata(esetleg fordítva)?"

Mindenféle e-mail cím elfogadható, amiről nem süt az infantilizmus, az exhibicionizmus, vagy nem kelt bármilyen szélsőséges érzetet. Ugyanakkor a viszonylag normális e-mail címre is rákereshetnek a neten, és ha nem vállalható bejegyzésekre, hirdetésekre, stb. akadnak, akkor az is gáz lehet. Így, ha biztosra akarsz menni, akkor csinálj egy vezeteknev.keresztnev@ingyenesszolgaltato.hu címet, amit az álláskeresésre használsz.

"4. Az e-mail címes jelentkezés vagy a munkáltató/fejvadász oldalán kitöltött kérdőív az előnyösebb?"

Na, ez cégfüggő. Ahol van egy korszerű adatbázis a toborzás-kiválasztási rendszerrel összekötve, ott az internetes adatlapról beérkező pályázók iktatása egyszerűbb és gyorsabb, így ez előnyösebb a kiválasztással foglalkozóknak. Ahol ezt csak felrakták a honlapra, hogy legyen, de a HR nem használja, helyette csak a mailbox-ból dolgozza fel a pályázókat, ott az e-mail a jó. Tanács: ahol van adatlap, de megadnak e-mailt is, oda e-mailt küldjél, mivel ha az internetes adatlapjukat használnák, akkor oda terelnének mindenkit. De ha még biztosabbra szeretnél menni, akkor adatlap + e-mail.

"5. Motivációs levél külön legyen csatolva vagy önéletrajzzal együtt? Angol CV esetén angol motivációs levelet érdemes csatolni?"

Ha angol nyelvű a hirdetés, akkor küldjél angol motivációs levelet, egyébként elég a magyar - azt sem igazán olvassák el. Emiatt pedig legyen külön csatolva.

"6. PDF vagy DOC formátum? (lehet ez hülyén hangzik de van ahol külön kérik a formátumot)"

Szerintem ez mindegy - fura lenne, ha e kettő közül nem fogadnák el bármelyiket. Bár hallottam már, hogy egyes közvetítő cégnek ragaszkodnak a Word formátumhoz (hogy pl. kijavítsák a helyesírási hibákat :). A PDF professzionálisabb külsőt kölcsönöz a dokumentumnak. A lényeg, hogy ne XLS (Excel), vagy JPG (kinyomtatott, majd beszkennelt önéletrajz, nem vicc), illetve ne TXT (Jegyzettömb/Notepad) formátumú legyen.

"7. IWIW, Facebook illetve hasonló közösségi oldalak mennyire befolyásolják a HR-eseket?"

Van akit kevésbé, van akit jobban befolyásol a döntésben. Lehet olyan kép, olyan megjegyzés, klubtagság, stb. ami kiveri a biztosítékot a HR-esnél. A szélsőségeket érdemes kerülni, de ha biztosra akarsz menni, tedd lehetővé, hogy ne találjanak meg név, e-mail, lakcím, munkahely alapján.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr132818169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bambano 2011.04.14. 03:21:03

A pdf/doc kérdést egyszer már itt átbeszéltük, de akkor ismét:
Ha közvetlenül céghez pályázol, akkor nagyjából mindegy, bár láttam már olyat, hogy vállalati hr-es raplizott, hogy pdf-et nem tud olvasni. Szerintem meg pdf, de mindegy.

Ha munkaközvetítőhöz, állásközvetítőhöz pályázol elsőre, akkor valószínűleg hiszti lesz a pdf-ből, mert abba nem tud belenyúlni. Márpedig az elérhetőségedet biztosan ki fogja gyalulni az önéletrajzodból, nehogy az a cég, akinek kiajánl, a fejvadászt megkerülve megkeressen téged és elbukja a jutalékot.

Karriervadász 2011.04.19. 15:20:15

@Bambano: csak, hogy ne kavarjuk meg az álláskeresőket, a valóságban ez úgy néz ki, hogy a pdf-ből is ki lehet szedni az elérhetőségeket, tehát ha netán valaki kiszedi, akkor tökmindegy a formátum. Egyébként meg a közvetítő cég és a megbízó között szerződés van, így felesleges kiszedni az elérhetőségeket, mert ha netán megkerülés lenne, akkor is fizetnie kell a megbízónak.

szívesen hallanék konkrét cégnevet, hol hisztiznek a pdf miatt...
süti beállítások módosítása