A távmunka a hagyományosnál rugalmasabb munkavégzési lehetőséget jelent, ahol a távmunkás a munkahelytől távol végzi el rendszeresen napi munkáját, melynek eredményét modern kommunikációs technológiák alkalmazásával juttatja el a munkaadóhoz. Távmunka-lehetőségek között leggyakrabban adminisztrátori, asszisztensi, adatrögzítői feladatok ellátása fordul elő, de számos esetben "csak" telefont, számítógépet, internetet igénylő munkaköröket is ellátnak már otthonról a szoftverfejlesztés, az ügyfélszolgálat, vagy a marketing területén. Az "otthonülőket" egyre inkább értékesítési, MLM, egyéb ügynöki állásajánlatokkal is bombázzák, ezeket azért fontos fenntartásokkal kezelni: a cégnek jól utánanézni, regisztrációs/beszállási díjat senkinek sem fizetni, amelyik cég nem ad semmi kezdeti támogatást (anyagi és nem anyagi), azt elfelejteni, mert komolytalan.

Mindenképpen előnyt jelent, ha már rendelkezel a munkavégzéshez szükséges telefonnal, számítógéppel, Internet hozzáféréssel. Legtöbb esetben a munkaadó elvárja a távmunkára jelentkezőktől ezek meglétét. Ilyenkor viszont fontos tisztázni, ki állja ezek használati költségét.

Ha távmunkára adod a fejed, gondold át a jelenlegi és jövőben tervezett életviteled: milyen rendszerességgel, és mennyit tudsz munkával foglalkozni, hajlandó vagy-e az elképzeléseiden változtatni, ha a munkaadó ennél komolyabb időráfordítást vár el. Jól gondold meg, hogy bírod a 4 fal és a számítógép magányát, azt, hogy a napközbeni személyes interakciók száma jelentősen lecsökken. Gyerek mellett pedig ne gondold, hogy ugyanolyan tempóban le tudod nyomni a 8 órát, elégedj meg részmunkaidővel.

Továbbá sokkal jobban ügyelni kell a kommunikációra, hiszen az ügyeidet a kollégákkal, főnököddel telefonon és e-mailen tudod csak elintézni. Ezért is szerencsés, ha nem full távmunkáról van szó, azaz, havi 2-3 alkalommal az irodában tölti a napját az illető, áttekintve az eddigi és jövőbeni feladatokat, egyeztet a főnökkel, esetleg részt vesz egy továbbképzésen, oldódik a többiek között, érezve és éreztetve, hogy ő is abban a csónakban evez, mint a többiek, nem egy mázlista külsős, aki otthon lógatja a lábát.

Bár külföldön jóval elfogadottabb, Magyarországon is terjed a távmunka-jelenség, igaz, elég lassan. Ennek az az oka, hogy a távmunkában történő mukavégzésre egyelőre a cégek részéről nincs kifejezett igény. Szeretik, ha a munkavállaló ott van, látják, mit csinál, meeting-re, conf call-ra lehet hívni, rá lehet lesni a monitorára. Helyben vannak a szoftverek, amelyeket gyakran nem engednek ki a net-re, ergo csak irodából elérhetőek. Pedig a technikai feltételek, skype, webcamera még "közelibbé" varázsolhatja akár az ország másik pontján ülő dolgozót, és ha világos a feladatkiosztás és a teljesítményelvárás, és annak ellenőrzése, és az elszámolás, jól működhet ez a munkakapcsolat.

2 komment

Címkék: távmunka

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr182197961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Richárd és Eszter · http://linkcsik.us/ 2010.08.06. 15:29:16

Főiskolásként, (Lassan 8 éve) kellett egy mellékes.
Válaszborítékért kínáltak távmunkát...
Nem tudom, hogy átverés lett volna, vagy sem kezdőkészletet kellett volna vegyek tollak összeszerelésére...

Akkor azt mondtam, hogy "na neeemm én nem fogok fizetni azért, hogy dolgozhassak".
Így elmentem a helyi gyárba éjszakás ként szalag mellé..
Az iskola elvégzése után Egy PC-játékgyártó cég grafikusaként helyezkedtem el.
Amíg a cégnek jól ment jó fizetést kaptam.
Egyszer csak megszűnt a lehetőség.

2 évig kerestem munkát. Ami egy kicsit is eltér a szalagmelótól..

Utána elszegényedve, kölcsönkérve, elkezdtem egy MLM lehetőséget.
Soha semmit nem árultam, csak csapatot építettem.

Ennél jobb otthoni munkát senkink sem kívánhatok.

csak kitartás kell hozzá és sok emberrel kapcsolatot teremteni, és információt átadni. Utána tanítani őket, ahogy téged tanítottak... Magyarul az életet kell játszani, csak a fizetés sokkal nagyobb egy idő után.

2012.03.26. 14:40:14

Megszűnt a több évtizedes munkahelyem.
Saját kezembe kellett venni a sorsom alakulását, ezért kezdtem el keresni az interneten. Így bukkantam rá a KMD által kínált lehetősére, melyet mindenkinek ajánlok a mellékelt honlapon:

kmdholding.com/hub3p3a
süti beállítások módosítása